Spodbude in ovire uporabe odprtih podatkov v podjetjih - pregled literature

Avtorji

  • Staša Blatnik Univerza v Mariboru, Fakulteta za organizacijske vede
  • Andreja Pucihar Univerza v Mariboru, Fakulteta za organizacijske vede
  • Mirjana Kljajić Borštnar Univerza v Mariboru, Fakulteta za organizacijske vede

DOI:

https://doi.org/10.31449/upinf.238

Ključne besede:

Modeli zrelosti, Ocena zrelosti, Odprti podatki, Uporaba odprtih podatkov, Več-parametrski odločitveni model, Spodbujevalni in zaviralni dejavniki

Povzetek

Koncept odprtih podatkov (OP), se je v zadnjem desetletju zelo razvil, kar se odraža v vladnih politikah in iniciativah ter kakovosti, obsegu in dostopnosti javnih podatkov. Pričakovanja, da bodo odprti podatki prispevali h kreiranju dodane vrednosti, inovacijam ter vrsti ekonomskih, družbenih in okoljskih preobrazb, so velika. Kljub pričakovanjem in potencialu, ki ga OP imajo, se kaže, da podjetja malo izkoriščajo potencial OP, saj nimajo ustreznih tehničnih in organizacijskih zmogljivosti. V raziskavi naslavljamo problem zrelosti podjetij za uporabo odprtih podatkov. Cilj je razvoj več-kriterijskega modela, s katerim bo moč oceniti organizacijske in tehnološke zmogljivosti podjetij za uporabo OP ter na podlagi ocene predlagati ustrezne aktivnosti za vzpostavitev teh zmogljivosti.

V ta namen smo opravili sistematičen pregled literature. Identificirali smo modele za merjenje zrelosti različnih vidikov OP ter spodbujevalne in zaviralne dejavnike uporabe OP. Razumevanje tega bo podlaga za identifikacijo kriterijev, s katerimi bo moč oceniti zrelost podjetij za uporabo OP.

Biografije avtorja

Staša Blatnik, Univerza v Mariboru, Fakulteta za organizacijske vede

Staša Blatnik je po zaključenem magistrskem študiju informacijskih sistemov na Fakulteti za organizacijske vede Univerze v Mariboru začela kariero na področju implementacije in upravljanja informacijskih sistemov in drugih področjih. Po desetletju pridobivanja poklicnih izkušenj v zasebnem in javnem sektorju je nadaljevala izobraževanje na doktorski ravni. Kot doktorska kandidatka se v svojih raziskavah posveča konceptu odprtih podatkov, zlasti njihovi uporabi v podjetjih.

Andreja Pucihar, Univerza v Mariboru, Fakulteta za organizacijske vede

Andreja Pucihar je redna profesorica na področju informacijskih sistemov na Fakulteti za organizacijske vede Univerze v Mariboru in vodja dodiplomskega in magistrskega študijskega programa organizacija in management informacijskih sistemov. Je tudi vodja laboratorija za digitalno poslovanje - eCenter. Raziskovanje usmerja v inovacije na področju informacijskih sistemov, predvsem v digitalno preobrazbo in digitalne poslovne modele. Raziskovalne dosežke redno objavlja v domačih in mednarodnih revijah in na konferencah. Ima preko 20 let izkušenj z industrijskimi in mednarodnimi evropskimi projekti, ki so bili in so prevladujoče usmerjeni v digitalizacijo, digitalno preobrazbo in podporo malim in srednje velikim podjetjem. Od leta 2009 je vodja uveljavljene mednarodne konference o digitalnem poslovanju – Bled eConference, ki na tem področju deluje že vse od leta 1988. Je tudi so-urednica revij s faktorjem vpliva »Electronic Markets - The International Journal on Networked Business« in »Journal of Theoretical and Applied Electronic Commerce Research«. 

Mirjana Kljajić Borštnar, Univerza v Mariboru, Fakulteta za organizacijske vede

Mirjana Kljajić Borštnar je redna profesorica za področje informacijskih sistemov na Fakulteti za organizacijske vede Univerze v Mariboru. Njeno raziskovalno delo je usmerjeno v sisteme za podporo odločanju, odkrivanje znanja v podatkih in organizacijsko učenje. Je glavna urednica revije Uporabna informatika, podpredsednica Slovenskega društva INFORMATIKA, sovodja programskih odborov mednarodnega simpozija operacijskih raziskav in Blejske e-konference ter članica izvršnega odbora AI4Slovenia. 

Prenosi

Objavljeno

13.09.2024

Kako citirati

[1]
Blatnik, S., Pucihar, A. in Kljajić Borštnar, M. 2024. Spodbude in ovire uporabe odprtih podatkov v podjetjih - pregled literature. Uporabna informatika. (sep. 2024). DOI:https://doi.org/10.31449/upinf.238.

Številka

Rubrike

Pregledni znanstveni prispevki