Uporaba dnevniških zapisov v namen profiliranja obremenitev spletne aplikacije

Avtorji

  • Yauhen Unuchak Univerza v Mariboru, Fakulteta za organizacijske vede
  • Mirjana Kljajić Borštnar Univerza v Mariboru, Fakulteta za organizacijske vede
  • Tatyana Unuchak Univerza v Mariboru, Fakulteta za organizacijske vede

DOI:

https://doi.org/10.31449/upinf.239

Ključne besede:

analiza obnašanja uporabnikov, gručenje spletnih dnevnikov, profil obremenitve spletnih aplikacij, rudarjenje spletne uporabe, testiranje zmogljivosti

Povzetek

Zmogljivost spletnih aplikacij je pomembna za učinkovito delovanje in se običajno obravnava s testiranjem z ustreznimi orodji za testiranje zmogljivosti. Običajno se simulirajo pričakovane obremenitve, da bi ocenili delovanje in stabilnost sistema. V tem prispevku predstavljamo novo metodo za podporo profiliranju obremenitev, ki izboljšuje načrtovanje obremenitev spletnih aplikacij z analizo dejanskega vedenja uporabnikov. Na podlagi podatkov iz strežniških dnevnikov in algoritmov strojnega učenja identificiramo uporabniške vzorce, kar omogoča natančnejšo prilagoditev aplikacije realnim potrebam. Ta pristop retrospektivnega testiranja omogoča bolj realistično simulacijo uporabniških dejanj ter optimizacijo uporabe virov. Združevanje ekspertnih predpostavk z analizo dejanske uporabe vodi do bolj zanesljivega načrtovanja in optimizacije infrastrukture, kar izboljša delovanje aplikacij v realnih pogojih. Razvita metoda za podporo profiliranju obremenitev spletnih aplikacij na podlagi dnevniških zapisov omogoča zbiranje, čiščenje in pripravo dnevniških podatkov ter prepoznavanje skupin uporabnikov in njihovega obnašanja.

Biografije avtorja

Yauhen Unuchak, Univerza v Mariboru, Fakulteta za organizacijske vede

Yauhen Unuchak je magister organizator informatik in strokovnjak na področju avtomatiziranega testiranja in testiranja zmogljivosti programske opreme. Raziskovalni interesi so povezani z avtomatiziranim testiranjem, sistemi menedžmenta kakovosti, korporativnimi informacijskimi sistemi, velepodatki in napovedno analitiko. Eden od avtorjev knjige »IT-Startup: 10 nasvetov za začetnike«.

Mirjana Kljajić Borštnar, Univerza v Mariboru, Fakulteta za organizacijske vede

Mirjana Kljajić Borštnar je redna profesorica za področje informacijskih sistemov na Fakulteti za organizacijske vede Univerze v Mariboru. Njeno raziskovalno delo je usmerjeno v sisteme za podporo odločanju, odkrivanje znanja v podatkih in strojno učenje ter organizacijsko učenje. Je glavna urednica revije Uporabna informatika, podpredsednica Slovenskega društva INFORMATIKA, sovodja programskih odborov mednarodnega simpozija operacijskih raziskav in Blejske e-konference ter članica izvršnega odbora AI4Slovenia.

Tatyana Unuchak, Univerza v Mariboru, Fakulteta za organizacijske vede

Tatyana Unuchak je magistrica organizatorka informatičarka in strokovnjakinja na področju razvoja spletnih in mobilnih rešitev. Raziskovalni interesi so povezani s strojnim učenjem in z izboljšanjem procesov projektnega vodenja.

Prenosi

Objavljeno

19.09.2024

Kako citirati

[1]
Unuchak, Y., Kljajić Borštnar, M. in Unuchak, T. 2024. Uporaba dnevniških zapisov v namen profiliranja obremenitev spletne aplikacije. Uporabna informatika. (sep. 2024). DOI:https://doi.org/10.31449/upinf.239.

Številka

Rubrike

Znanstveni prispevki