Kibernetski napadi preko stranskih kanalov

Avtorji

  • Tjaž Štok Univerza v Ljubljani, Fakulteta za računalništvo in informatiko
  • Matevž Pesek Univerza v Ljubljani, Fakulteta za računalništvo in informatiko

DOI:

https://doi.org/10.31449/upinf.234

Ključne besede:

kibernetska varnost, kriptografija, kriptoanaliza

Povzetek

Pri implementaciji kriptografskih operacij v programskih rešitvah pogosto posegamo po optimizaciji programske kode z namenom zmanjšanja dodatnega časa, potrebnega za izračun. Takšne odločitve imajo lahko negativne posledice na uhajanje podatkov izven programske rešitve. Napadalci lahko izkoristijo dodatne informacije, ki nastajajo pri izvedbi programske rešitve, na način, ki jim omogoča dodatne vpoglede v delovanje programa, izračunane vrednosti in dostop do samih podatkov. Vpoglede lahko pridobivajo v obliki časa izvedbe, vzorca dostopa do pomnilnika, porabe energije in drugih, na videz nepovezanih parametrov sistema. Takšne napade imenujemo “napadi preko stranskih kanalov”.
Članek predstavlja več primerov takšnih napadov in razsežnosti uhajanja informacij ter načinov zaščite pred napadi. Opisane so časovna kriptoanaliza, kriptoanaliza na podlagi porabe energije in njena posebna različica – kriptoanaliza na podlagi videoposnetka – ter pomnilniška kriptoanaliza. Na primeru preprostega napada s časovno kriptoanalizo je predstavljen postopek analize in rezultati pred in po implementaciji predlagane zaščite.

Biografije avtorja

Tjaž Štok, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za računalništvo in informatiko

Tjaž Štok je študent na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani. Zanimajo ga področja razvoja programske opreme in kibernetske varnosti. Njegovi raziskovalni interesi zajemajo teorijo kriptografije in razvoja varne programske opreme.

Matevž Pesek, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za računalništvo in informatiko

Matevž Pesek je docent in raziskovalec na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, kjer je diplomiral (2012) in doktoriral (2018). Od leta 2009 je član Laboratorija za računalniško grafiko in multimedije. Od leta 2024 izvaja predmet Varnost programov.

Prenosi

Objavljeno

13.09.2024

Kako citirati

[1]
Štok, T. in Pesek, M. 2024. Kibernetski napadi preko stranskih kanalov. Uporabna informatika. (sep. 2024). DOI:https://doi.org/10.31449/upinf.234.

Številka

Rubrike

Pregledni znanstveni prispevki