Zastrupljanje protokolov za razreševanje imen na lokalnih omrežjih

Avtorji

  • Urban Dopudja Univerza v Ljubljani, Fakulteta za računalništvo in informatiko
  • Matevž Pesek Univerza v Ljubljani, Fakulteta za računalništvo in informatiko

DOI:

https://doi.org/10.31449/upinf.232

Ključne besede:

DNS zastrupljanje, LLMNR, Omrežna varnost, Šifrirni algoritmi

Povzetek

V kontekstu povezovanja različnih informacijskih sistemov je razreševanje domenskih naslovov ključni proces identifikacije deležnikov v širšem okolju IT infrastrukture, ki ob pomanjkljivi konfiguraciji lahko predstavlja tveganje za zlorabo s strani napadalcev. Zaradi rastoče kompleksnosti infrastrukture se količina takšnih vektorjev napada na informacijske sisteme v zadnjem času povečuje. V pričujočem članku se poglobimo v delovanje protokolov za t.i. "multicast" razreševanje imen v omrežjih ter njihovo potencialno zlorabo. Na tipičnih primerih pokažemo načine izrabe različnih orodij, s katerimi lahko relativno enostavno izvedemo takšne napade. Skladno z demonstracijo napadov nato prikažemo različne mitigacije prikazanih napadov, s katerimi je mogoče prikazane napade zadostno omejiti.

Biografije avtorja

Urban Dopudja, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za računalništvo in informatiko

Urban Dopudja je študent na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani. Čas posveča strokovnim izpopolnjevanjem na področju kibernetske varnosti. Njegovi raziskovalni interesi segajo na področja spletne varnosti, omrežnih protokolov in nizkonivojske analize sistemov.

Matevž Pesek, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za računalništvo in informatiko

Matevž Pesek je docent in raziskovalec na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, kjer je diplomiral (2012) in doktoriral (2018). Od leta 2009 je član Laboratorija za računalniško grafiko in multimedije. Od leta 2024 izvaja predmet Varnost programov.

Prenosi

Objavljeno

26.08.2024

Kako citirati

[1]
Dopudja, U. in Pesek, M. 2024. Zastrupljanje protokolov za razreševanje imen na lokalnih omrežjih. Uporabna informatika. 32, 2 (avg. 2024). DOI:https://doi.org/10.31449/upinf.232.

Številka

Rubrike

Strokovni prispevki