Sodelavne, večuporabniške spletne simulacije na področju poučevanja kibernetske varnosti

Avtorji

  • Saša Divjak

DOI:

https://doi.org/10.31449/upinf.213

Ključne besede:

Kibernetska varnost, računalniške simulacije, poigritve, izobraževanje

Povzetek

Prispevek je posvečen popestritvi predavanj s področja kibernetske varnosti in v bistvu predstavlja nadgradnjo kiberletov - računalniških simulacij s tega področja. Uvaja zamisel o večuporabniških spletnih aplikacijah, pri katerih v simulirani varovani objekt vstopajo napadalci in branilci vsak s svoje spletne strani. Izhodišče je znani pristop z rdečo in modro ekipo, ki raziskujeta varovani objekt s stališča njegove ranljivosti. Po pregledu nekaterih obstoječih rešitev opiše večuporabniško spletno aplikacijo, ki je sicer namenjena didaktiki, vsebuje pa tudi elemente poigritve.

Biografija avtorja

Saša Divjak

Saša Divjak je zaslužni profesor Univerze v Ljubljani, Fakultete za računalništvo in informatiko. Bil je vodja Odseka za avtomatiko, robotiko in biokibernetiko in kasneje načelnik Oddelka za elektroniko na Ins titutu Jo žef Stefan, pomočnik direktorja Iskre Delte, prodekan za raziskovalno delo na Fakulteti za elektrotehniko in računalništvo, prodekan za raziskovalno delo na Fakulteti za računalništvo in informatiko, dekan na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, gostujoči profesor na Fakulteti za informatiko Univerze v Vidmu, Predstojnik Katedre za programsko opremo na Fakulteti za računalništvo in informatiko v Ljubljani. Predsednik Slovenske sekcije IEEE. Predstojnik Laboratorija za računalniško grafiko in multimedije na Fakulteti za računalništvo in informatiko, odgovoren za več projektov s področja multimedijskih tehnologij, Predsednik računalniške sekcije v sklopu slovenskega društva IEEE, član Izvršnega odbor ACM Slovenija, član Izvršnega odbora Slovenskega društva INFORMATIKA, Urednik revije Uporabna informatika, Senior member IEEE. Predsednik mednarodnega združenja CoLoS (Conceptual learning of Science). Predsednik generalne skupščine mednarodnega združenja HSci (Hands on Science), član predsed stva in predsednik Evropske akademije znanosti (www.eurasc.org). Nosilec več projektov, predvsem s področja simulacije in avtomatizacije različnih tehnoloških procesov. Koavtor programske opreme prvih slovenskih robotov, sodelavec na italijanskem izobraževalnem projektu »Tovarne prihodnosti«. Nosilec več domačih in mednarodnih projektov s področja multimedijskih tehnologij v izobraževanju.

Prenosi

Objavljeno

02.11.2023

Kako citirati

[1]
Divjak, S. 2023. Sodelavne, večuporabniške spletne simulacije na področju poučevanja kibernetske varnosti. Uporabna informatika. 31, 3 (nov. 2023). DOI:https://doi.org/10.31449/upinf.213.

Številka

Rubrike

Strokovni prispevki