Popestritev predavanj o kibernetski varnosti z interaktivnimi računalniškimi simulacijami

Avtorji

  • Saša Divjak

DOI:

https://doi.org/10.31449/upinf.201

Ključne besede:

kibernetska varnost, računalniške simulacije, izobraževanje

Povzetek

Prispevek obravnava problem, kako narediti predavanja s področja kibernetske varnosti bolj zanimiva in razumljiva dijakom, študentom in udeležencem kakšnih izobraževalnih tečajev. Rešitev najde v simulacijah in animacijah, ki lahko vizualno ponazorijo dogajanja v računalniških mrežjih, na katera prežijo napadalci. Po kratkem vpogledu v sorodja dela se posveti kiberletom, to je spletnim aplikacijam, ki take simulacije predstavljajo. Delo prikazuje nekaj tipičnih simulacij in v grobem poda ozadje, ki omogoča tudi nadgradnjo z lastnimi primeri.

Biografija avtorja

Saša Divjak

Saša Divjak je zaslužni profesor Univerze v Ljubljani, Fakultete za računalništvo in informatiko. Bil je Vodja odseka za avtomatiko, robotiko in biokibernetiko in kasneje načelnik oddelka za elektroniko na Institutu Jozef Stefan, pomočnik direktorja Iskre Delte, prodekan za raziskovalno delo na Fakulteti za elektrotehniko in računalništvo, prodekan za raziskovalno delo na Fakulteti za računalništvo in informatiko, dekan  na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani , gostujoči profesor na Fakulteti za informatiko Univerze v Vidmu, Predstojnik Katedre za programsko opremo na Fakulteti za računalništvo in informatiko v Ljubljani. Predsednik Slovenske sekcije IEEE. Predstojnik Laboratorija za računalniško grafiko in multimedije na Fakulteti za računalništvo in informatiko, odgovoren za več projektov s področja multimedijskih tehnologij, Predsednik računalniške sekcije v sklopu slovenskega društva IEEE,  član Izvršnega odbor ACM Slovenija, Senior member IEEE. Predsednik  mednarodnega združenja  CoLoS (Conceptual learning of Science). Predsednik generalne skupščine mednarodnega združenja HSci (Hands on Science), član in predsednik Evropske akademije znanosti (www.eurasc.org). Nosilec več projektov, predvsem s področja simulacije in avtomatizacije različnih tehnoloških procesov. Koavtor programske opreme prvih slovenskih robotov, sodelavec na italijanskem izobraževalnem projektu "Tovarne prihodnosti". Nosilec več domačih in mednarodnih projektov s področja multimedijskih tehnologij v izobraževanju.

Prenosi

Objavljeno

21.05.2023

Kako citirati

[1]
Divjak, S. 2023. Popestritev predavanj o kibernetski varnosti z interaktivnimi računalniškimi simulacijami. Uporabna informatika. 31, 1 (maj 2023). DOI:https://doi.org/10.31449/upinf.201.

Številka

Rubrike

Strokovni prispevki