Digitalne kompetence slovenskih študentov

Avtorji

  • Pia Pičulin
  • Anja Žnidaršič Univerza v Mariboru, Fakulteta za organizacijske vede
  • Marjeta Marolt Univerza v Mariboru, Fakulteta za organizacijske vede

DOI:

https://doi.org/10.31449/upinf.210

Ključne besede:

digitalne knjižnice, pandemija Covid-19, slovenski študenti, socio-demografske značilnostii

Povzetek

Digitalne kompetence študentov so bistvene za njihov uspeh v visokošolskem izobraževanju in pozneje na trgu dela. Vendar je bilo doslej le malo raziskav, ki bi proučevale digitalne kompetence študentov. Nadalje ugotavljamo, da so si rezultati raziskav, ki so proučevale pomen socialno-demografskih dejavnikov pri razvoju digitalnih kompetenc študentov, nasprotujoči. Poleg tega je malo znanega o tem, kako je pandemija Covid-19 vplivala na digitalne kompetence študentov. Zato smo v okviru te raziskave oblikovali vprašalnik v skladu z okvirjem digitalnih kompetenc ter ga razdelili med slovenske študente. Rezultati samoocene študentov kažejo, da so najbolj kompetentni pri sporazumevanju in sodelovanju z uporabo informacijske in komunikacijske tehnologije ter brskanju, iskanju, ocenjevanju, shranjevanju in obdelavi informacij, nekoliko manj pa pri zaščiti svojih naprav in osebnih podatkov, najmanj kompetentni pa so pri razvoju, umeščanju in poustvarjanju digitalne vsebine ter pri reševanju tehničnih problemov z uporabo informacijske in komunikacijske tehnologije. Nadalje ugotavljamo, da se njihove digitalne kompetence bistveno ne razlikujejo glede na spol, starost in stopnjo študija, ter da se njihove digitalne kompetence, zaradi situacije povezana s Covid-19, niso bistveno izboljšale.

Biografije avtorja

Pia Pičulin

Pia Pičulin je zaključila študij na Fakulteti za organizacijske vede Univerze v Mariboru. Njeno raziskovanje je usmerjeno na razvoj digitalnih kompetenc.

Anja Žnidaršič, Univerza v Mariboru, Fakulteta za organizacijske vede

Anja Žnidaršič je izredna profesorica za področje kvantitativnih metod v organizacijskih vedah na Fakulteti za organizacijske vede Univerze v Mariboru. Področja njenega raziskovanja so manjkajoči podatki v omrežjih, dosežki študentov pri metodoloških predmetih, sprejetost zelenih IS ter sprejetost podkožnih mikročipov. Rezultate raziskovalnega dela objavlja v znanstvenih revijah in na konferencah.

Marjeta Marolt, Univerza v Mariboru, Fakulteta za organizacijske vede

Marjeta Marolt je docentka za področje informacijskih sistemov na Fakulteti za organizacijske vede Univerze v Mariboru. Področje njenega raziskovanja je v zadnjih letih predvsem usmerjeno na digitalno preobrazbo, inoviranje poslovnih modelov in poslovno inteligenco. Aktivno sodeluje na domačin in mednarodnih projektih. Rezultate raziskovalnega dela objavlja v znanstvenih revijah in na konferencah.

Prenosi

Objavljeno

02.11.2023

Kako citirati

[1]
Pičulin, P., Žnidaršič, A. in Marolt, M. 2023. Digitalne kompetence slovenskih študentov. Uporabna informatika. 31, 3 (nov. 2023). DOI:https://doi.org/10.31449/upinf.210.

Številka

Rubrike

Znanstveni prispevki