Delovni okvir za pretočne podatke s standardom Common Information Model (CIM)

Avtorji

  • Maja Savinek Univerza v Ljubljani, Fakulteta za računalništvo in informatiko
  • Matjaž Kukar Univerza v Ljubljani

DOI:

https://doi.org/10.31449/upinf.143

Ključne besede:

common information model, napredne merilne naprave, podatkovni tok, upravljanje podatkov

Povzetek

Napredno merjenje električne energije je tehnična rešitev za avtomatiziran obračun električne energije. Pametno omrežje je zgolj paradigma, kjer je električno omrežje z njegovimi uporabniki povezano z rešitvami informacijskih in komunikacijskih tehnologij za izboljšanje vseh funkcionalnosti omrežja. Za doseganje tega, je potrebno uporabiti razpoložljive podatke merilnih naprav, senzorjev, polnilnic in drugih naprav v omrežju. Vključevanje teh podatkov predstavlja številne izzive, saj niso vse naprave povezane s tradicionalnimi sistemi zajema podatkov.
Predlagani delovni okvir omogoča zajem podatkov v skoraj realnem času z ustreznim komunikacijskim standardom. Slednje se doseže s pretvorbo podatkov v skladu s standardi za merjenje električne energije na podlagi XSD sheme in transformacije podatkov v formatu CIM. Dognali smo, da s predlaganim delovnim okvirjem čas intervala od zajema, transformiranja do končne razpoložljivosti, je štirikrat učinkovitejši od obstoječih.

Prenosi

Objavljeno

15.10.2021

Kako citirati

[1]
Savinek, M. in Kukar, M. 2021. Delovni okvir za pretočne podatke s standardom Common Information Model (CIM). Uporabna informatika. 29, 3 (okt. 2021). DOI:https://doi.org/10.31449/upinf.143.

Številka

Rubrike

Kratki znanstveni prispevki