NORA: Napredno orodje za poučevanje relacijske algebre

Avtorji

  • Timotej Knez Univerza v Ljubljani, Fakulteta za računalništvo in informatiko

DOI:

https://doi.org/10.31449/upinf.218

Ključne besede:

Avtomatsko preverjanje poizvedb, E-učenje, Ocene na daljavo, Relacijska algebra

Povzetek

V članku predstavljamo orodje NORA za avtomatsko delo z relacijsko algebro, ki smo ga razvili in pilotno uporabili na univerzitetnem predmetu "Osnove podatkovnih baz". Sodelovalo je približno 170 študentov, ki so orodje uspešno uporabljali pri vajah, reševanju domačih nalog ter na preverjanju znanja znotraj. Orodje omogoča pisanje, izvajanje in avtomatsko ocenjevanje poizvedb na pripravljenih podatkovnih bazah. Omogoča tudi uporabo znotraj spletne učilnice Moodle. Pilotna izvedba je pokazala, da je orodje učinkovito, prihrani čas pri ocenjevanju in omogoča prilagodljivo ocenjevanje študentskih rešitev. S tem verjamemo, da orodje predstavlja pomemben prispevek k izboljšanju učnega procesa relacijske algebre v okviru študijskih programov računalništva in informatike.

Biografija avtorja

Timotej Knez, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za računalništvo in informatiko

Timotej Knez je leta 2021 pridobil magisterij iz računalništva in informatike. Trenutno zaseda položaj mladega raziskovalca na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani. Ukvarja z raziskovanjem uporabe znanstvenih baz v obdelavi naravnega jezika. Dela tudi kot asistent pri predmetu osnove podatkovnih baz na fakulteti.

Prenosi

Objavljeno

07.03.2024

Kako citirati

[1]
Knez, T. 2024. NORA: Napredno orodje za poučevanje relacijske algebre . Uporabna informatika. 31, 4 (mar. 2024). DOI:https://doi.org/10.31449/upinf.218.

Številka

Rubrike

Strokovni prispevki