Naslavljanje DNA-pomnilnikov

Avtorji

  • Lidija Stanovnik Univerza v Ljubljani, Fakulteta za računalništvo in informatiko
  • Miha Mraz Univerza v Ljubljani, Fakulteta za računalništvo in informatiko

DOI:

https://doi.org/10.31449/upinf.209

Ključne besede:

DNA-pomnilniki, celoštevilska optimizacija, kodi brez prekritij

Povzetek

Potrebe po cenovno učinkovitih pomnilnih medijih za dolgotrajno arhiviranje podatkov so povzročile razvoj nekonvencionalnih platform, med katere sodi tudi trajno pomnjenje podatkov v DNA.
Z vsakim novim medijem pa se pojavijo tudi novi problemi.
Zaradi drugačnih lastnosti bioloških sistemov se v komunikacijskem sistemu DNA pojavljajo drugačni tipi napak, kot smo jih vajeni iz digitalnih sistemov, prav tako se razlikuje tudi njihova porazdelitev in pogostost. Da bi težave ustrezno naslovili, je potrebno razviti ustrezne (nove) kode za odkrivanje in odpravljanje napak.
V članku spoznamo kode brez prekritij, ki se uporabljajo za dostop do podatkov v DNA-pomnilnikih, in opišemo pristop, s katerim lahko konstruiramo velik naslovni prostor biološkega pomnilnika.

Biografije avtorja

Lidija Stanovnik, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za računalništvo in informatiko

Lidija Stanovnik je diplomirala in magistrirala na Fakulteti za računalništvo in informatiko ter Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani. Zaposlena je kot mlada raziskovalka na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani.

Miha Mraz, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za računalništvo in informatiko

Miha Mraz je diplomiral, magistriral in doktoriral na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani. Na isti ustanovi je zaposlen kot redni profesor in poučuje predmete Zanesljivost in zmogljivost raču- nalniških sistemov, Modeliranje računalniških omrežij in Nekonvencionalne platforme in metode procesiranja. Je (so)avtor več kot 200 raziskovalnih del.

Prenosi

Objavljeno

07.03.2024

Kako citirati

[1]
Stanovnik, L. in Mraz, M. 2024. Naslavljanje DNA-pomnilnikov. Uporabna informatika. 31, 4 (mar. 2024). DOI:https://doi.org/10.31449/upinf.209.

Številka

Rubrike

Kratki znanstveni prispevki