50 let od uvedbe predmeta računalništvo v srednje šole: poskusni pouk in učbenik

Avtorji

  • Ivan Bratko Univerza v Ljubljani
  • Iztok Lajovic Kreativni sistemi
  • Vladislav Rajkovič Univerza v Ljubljani

DOI:

https://doi.org/10.31449/upinf.202

Ključne besede:

srednješolski pouk računalništva, poskusni pouk, učni načrt, učbenik

Povzetek

Letos mineva 50 let od uvedbe poskusnega pouka računalništva v slovenske srednje šole. V tem prispevku navajamo nekaj zgodovinskih dejstev o projektu uvedbe pouka računalništva pred 50 leti ter opišemo naše lastne spomine na to, kako smo sodelovali pri poskusnem pouku računalništva in kako je nastal učbenik za ta predmet.

Biografije avtorja

Ivan Bratko, Univerza v Ljubljani

Ivan Bratko je profesor računalništva na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani. Je začetnik raziskav iz umetne inteligence v Sloveniji. Njegovi znanstveni prispevki so med drugim na področjih strojnega učenja, induktivnega logičnega programiranja in učenja kvalitativnih modelov, z uporabo v medicini, ekologiji in robotiki. Njegova bibliografija vsebuje okrog 250 objav, med katerimi je najbolj znana knjiga Prolog Programming for Artificial Intelligence (Pearson Education). Je redni član SAZU,  IAS (Inženirska akademija Slovenije), Academia Europaea in EurAI.

Iztok Lajovic, Kreativni sistemi

Iztok Lajovic je samostojni razvijalec informacijskih rešitev. Pri tem se posebej posveča bazam podatkov in komunikacijam v okviru celovitih poslovnih informacijskih sistemov.

Vladislav Rajkovič, Univerza v Ljubljani

Vladislav Rajkovič je zaslužni profesor Univerze v Mariboru. Njegovo področje so računalniški informacijski sistemi s posebnim poudarkom na uporabi metod umetne inteligence v porcesih odločanja.

Prenosi

Objavljeno

21.05.2023

Kako citirati

[1]
Bratko, I., Lajovic, I. in Rajkovič, V. 2023. 50 let od uvedbe predmeta računalništvo v srednje šole: poskusni pouk in učbenik. Uporabna informatika. 31, 1 (maj 2023). DOI:https://doi.org/10.31449/upinf.202.

Številka

Rubrike

Strokovni prispevki