Velepodatki - 5 V-jev v praktičnih primerih

Avtorji

  • Jure Jeraj Result, d.o.o.
  • Urška Nered Result d.o.o.
  • Stevanče Nikoloski Result d.o.o.

DOI:

https://doi.org/10.31449/upinf.158

Ključne besede:

podatkovne platforme, računalništvo v oblaku, pretočni podatki, obdelave v realnem času, velepodatki

Povzetek

Vsak posameznik in podjetje dimenzijo velepodatkov dojema malce drugače. A velepodatki se ne merijo kot 5 diskov podatkov, niti kot 5 sodov podatkov. Tudi pretočnih podatkov ne merimo z litri. Velepodatki so miselnost, ki predstavlja temelje za podatkovno gnano poslovanje. Da bi velepodatke resnično uvedli in izkoristili v poslovanju, jih moramo najprej razumeti. Le tako si lahko od njih obetamo sobivanje posla in tehnologije ter ustvarjanje dodane vrednosti.

V tem članku predstavljamo vse dimenzije velepodatkov (t. i. 5 V) in njihovo rabo osvetljujemo na praktičnih primerih. Predstavljamo širši ekosistem velepodatkov ter temelje za gradnjo okolja za velepodatke.

Biografije avtorja

Jure Jeraj, Result, d.o.o.

Jure Jeraj je diplomiral na Fakulteti za računalništvo in informatiko ter opravil specializacijo na Fakulteti za organizacijske vede s področja Organizacije in managementa informacijskih sistemov. Trenutno je zaposlena pri podjetju Result, d.o.o. kot vodja oddelka za podatke in umetno inteligenco. Predvsem v zadnjih 10 letih se osredotoča na informacijske rešitve v povezavi s podatki. Opravljal je naloge arhitekta podatkovnih skladišč in sistemov za poslovno analitiko, naknadno se je specializiral za arhitekturo modernih podatkovnih platform in uporabe masovnih podatkov. Pridobljeno znanje deli na raznih strokovnih konferencah in ostalih dogodkih. Je tudi programski direktor Foruma podatkovne analitike.

Urška Nered, Result d.o.o.

Urška Nered je diplomirala iz fizike na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani. Med študijem je pridobila izkušnje kot podatkovni analitik pri podjetju Result, d.o.o, kjer se je kasneje tudi zaposlila kot podatkovni inženir. Urška se v svojem delu osredotoča na podatkovne arhitekture ter sodeluje pri številnih domačih in tujih projektih, kjer je prispevala k uspehu in kvaliteti izvedbe.

Stevanče Nikoloski, Result d.o.o.

Stevanče Nikoloski je doktor znanosti na področju informacijske in komunikacijske tehnologije. Pet let je delal na Inštitutu Jožef Stefan v Ljubljani, kot doktorski študent in raziskovalec na oddelku Tehnologije znanja, in sicer na področju umetne inteligence. Svoje raziskovalno delo je objavil v zelo prestižnih revijah in ga predstavil na konferencah. Trenutno je zaposlen kot vodilni podatkovni znanstvenik v podjetju Result, d.o.o. v Ljubljani in je odgovoren za grajenje Data Science kompetenc. Poleg tega uči kot visokošolski učitelj predmeta »Programski inženiring« in »Digitalizacija poslovnih procesov« na Fakulteti za ekonomijo in informatiko na Univerzi v Novem mestu.

Prenosi

Objavljeno

21.05.2023

Kako citirati

[1]
Jeraj, J., Nered, U. in Nikoloski, S. 2023. Velepodatki - 5 V-jev v praktičnih primerih. Uporabna informatika. 31, 1 (maj 2023). DOI:https://doi.org/10.31449/upinf.158.

Številka

Rubrike

Strokovni prispevki