Ne gre le za melodijo: kako Evropa glasuje za svoje najljubše skladbe

Avtorji

  • Anej Svete Fakulteta za računalništvo in informatiko, Univerza v Ljubljani
  • Jakob Hostnik
  • Lovro Šubelj

DOI:

https://doi.org/10.31449/upinf.85

Ključne besede:

Tekmovanje za pesem Evrovizije, Pristranskost glasovanja, Struktura skupnosti, Predvidevanje glasov

Povzetek

Tekmovanje za pesem Evrovizije je priljubljeno mednarodno pevsko tekmovanje, ki ga organizira Evropska radiodifuzna zveza. Zmagovalca določi glasovanje publike in strokovne žirije vsake sodelujoče države, kar pomeni, da analiza glasovalnega omrežja tekmovanja ponuja dragocen vpogled v faktorje, ki, poleg kvalitete nastopov, vplivajo na odločitve za glasovanje.

V članku predstavimo rezultate analize glasovalnega omrežja in opišejo rezultate napovednega sistema rezultatov, ki temelji na dosedanjih uvrstitvah. Opišemo metodologijo in predstavimo podatke, na katerih je bila izvedena analiza. Rezultati med drugim vsebujejo nekaj splošnih lastnosti omrežja, najdene skupine držav, ki si med seboj izmenjajo znatno več točk, kot bi pričakovali, in razpravo o tem, kaj so vzroki tega trenda. Samo na podlagi algoritmične obdelave izpostavimo znana razmerja med državami, kot je favoriziran odnos med Ciprom in Grčijo, med skandinavskimi državami in med državami nekdanje Jugoslavije. Na splošno se izkaže, da sosednje države pogosto sodelujejo, sploh če so kulturno ali geografsko ločene od ostalih. Očitno je tudi, da gradnja takih odnosov izboljša uspeh v tekmovanju in da se trend vključevanja v take skupine povečuje. Hkrati pa je opazen tudi negativen vpliv vpletenosti v odnose zanemarjanja drugih držav na uvrstitev v tekmovanju. Preizkusimo tudi model, ki bi na podlagi zgodovinskega glasovanja in preferenc posameznih držav napovedal prihodnje rezultate, vendar se model izkaže za slabšega v primerjavi z napovedmi, ki jih omogočajo stavnice tekmovanja.

 

Objavljeno

18.08.2020

Kako citirati

[1]
Svete, A., Hostnik, J. in Šubelj, L. 2020. Ne gre le za melodijo: kako Evropa glasuje za svoje najljubše skladbe. Uporabna informatika. 28, 2 (avg. 2020). DOI:https://doi.org/10.31449/upinf.85.

Številka

Rubrike

Znanstveni prispevki