Masovni podatki – velika priložnost za javno upravo – izkušnje pilotnega projekta

Avtorji

  • Karmen Kern-Pipan Ministrstvo RS za javno upravo
  • Jurij Bertok Ministrstvo RS za javno upravo
  • Igor Kotnik Ministrstvo RS za javno upravo,

DOI:

https://doi.org/10.31449/upinf.4

Ključne besede:

podatkovna analitika, masovni podatki, upravljanje s podatki, upravljanje s kadrovskimi viri, osebni podatki, psevdonimizacija, anonimizacija, javna uprava, odločanje na podlagi podatkov in dejstev.

Povzetek

S podatkovno analitiko in masovnimi podatki je mogoče kakovostno vzpostaviti odločanje na podlagi podatkov in dejstev. V slovenski državni upravi so na tem področju še neizkoriščeni potenciali digitalnega načina poslovanja, zato se je vodstvo Ministrstva za javno upravo odločilo pristopiti k izvedbi prvega pilotnega projekta uporabe masovnih podatkov. Cilj projekta je bil raziskati možnosti uporabe sodobnih tehnologij za podatkovno analitiko in masovne podatke z namenom dviga učinkovitosti na področju razvoja kadrov, javnih naročil in porabe virov. Rezultati pilotnega projekta so zanimivi z več vidikov, tako z vidika uvajanja organizacijskih sprememb kot tudi z vidika obdelave in varstva osebnih podatkov, možnih prihrankov in dviga učinkovitosti pri javnih naročilih, uporabi prostorov in vodenju zaposlenih. Projekt je bil v domači in mednarodni javnosti sprejet s precejšnjim zanimanjem ter objavljen v okviru zbirke najbolj inovativnih primerov v javnem sektorju pri OECD (OPSI – Observatory of Public Sector Innovation).

Prenosi

Objavljeno

19.01.2018

Kako citirati

[1]
Kern-Pipan, K., Bertok, J. in Kotnik, I. 2018. Masovni podatki – velika priložnost za javno upravo – izkušnje pilotnega projekta. Uporabna informatika. 25, 4 (jan. 2018), 11. DOI:https://doi.org/10.31449/upinf.4.

Številka

Rubrike

Strokovni prispevki