SLO EN

Slovensko društvo INFORMATIKA

Revija Uporabna informatika
Revija Uporabna informatika - logo


Uporabna informatika
Zadnja številka
Pretekle številke
Naročanje
Vabilo avtorjem
Navodila za avtorje
Uredniški odbor

Piškotki


 

Kot večina spletnih strani tudi na straneh Uporabne informatike uporabljamo piškotke*, da vam zagotovimo pravilno delovanje določenih storitev in boljšo uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh.
* Izraz »piškotki« se nanaša na piškotke in druge podobne tehnologije, zajete v Direktivi EU o zasebnosti v elektronskih komunikacijah in ZEKom-1.

Piškotki so majhne podatkovne enote, ki jih spletne strani ob vašem obisku strani namestijo na naprave, s katerimi dostopate do interneta. Piškotek običajno vsebuje ime strežnika, s katerega je bil poslan, čas trajanja piškotka in naključno generirano edinstveno število. Čas hranjenja piškotkov je odvisen od tipa piškotka. »Sejni« piškotki ostanejo shranjeni do zaključka posamezne spletne seje, medtem ko »trajni« piškotki ostanejo shranjeni do izteka oz. do izbrisa. Shranjevanje piškotkov lahko po želji kadarkoli omogočite, omejite ali onemogočite z ustreznimi nastavitvami brskalnika.

Piškotki seje se uporabljajo za shranjevanje informacij v primerih, kot so izbira jezika, zavihek, na katerem se nahajate, velikost besedila, jezik itd. Sejni piškotek se izbriše takoj, ko zaprete okno oz. brskalnik. Piškotki za izboljšanje delovanja spletne strani so namenjeni beleženju zgodovine brskanja in uporabe spletne strani, na podlagi katere lahko izboljšamo zasnovo in uporabniško izkušnjo spletnih strani. Piškotki si zapomnijo vaše nastavitve in izkušnje, tako da vam lahko ob vašem naslednjem obisku prihranimo čas in olajšamo brskanje s prikazom vam prilagojenih vsebin (npr. nastavitev jezika), nam pa pomagajo spremljati navade uporabnikov in pripraviti vsebino, ki je tako veliko bolj ustrezna ter prilagojena vašim potrebam.

Spletne strani Uporabne informatike uporabljajo naslednje piškotke:

Ime piškotka

Tip - skupina piškotka - podatki

Namen uporabe

Trajanje

Upravljalec

ASP.NET_SessionId

Lastni piškotki seje: izbira jezika

Zagotavljanje prikaza strani v izbranem jeziku

Seja

Slovensko društvo INFORMATIKARevija Uporabna informatika - noga
Uporabna informatika | Zadnja številka | Naročanje | Vabilo avtorjem | Navodila za avtorje
Obvestilo o uporabi piškotkov na spletnih straneh Uporabne informatike

© 2009 - 2017 Slovensko društvo INFORMATIKA. © Vse pravice pridržane..